Členovia HZS dnes pomáhali niekoľkým zraneným turistom

31.10.2009 Poprad

Vysoké Tatry 31. októbra (TASR) – Členovia Horskej záchrannej služby (HZS) dnes popoludní vo Vysokých Tatrách pomáhali viacerým zraneným turistom, ktorí pravdepodobne chceli využiť na pobyt vo vysokohorskom prostredí ...
Podľa informácií zverejnených na webovej stránke HZS záchranári pomáhali 50-ročnému Slovákovi, ktorý na magistrále medzi Popradským a Štrbským plesom utrpel poranenie dolnej končatiny. Muža po ošetrení preniesli na nosidlách do auta a transportovali na zastávku Popradské pleso. Počas zásahu požiadala o pomoc aj slovenská turistka, ktorá zostupovala po ceste z Popradského plesa a pri páde pravdepodobne utrpela zlomeninu rebier. Oboch zranených záchranári odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ich previezla do nemocnice.
Krátko na to, požiadali záchranárov o pomoc prostredníctvom tiesňovej linky pre ďalších dvoch turistov. Neďaleko Hrebienka smerom na Reinerovu chatu si spôsobil úraz predkolenia český turista, ktorého ošetrili a neskôr ho odovzdali do starostlivosti RZP. V Západných Tatrách počas zostupu z Baranca smerom do Žiarskeho sedla postihla náhla nevoľnosť 59-ročného slovenského turistu, následkom čoho nebol schopný samostatného zostupu. Vzhľadom na závažnosť zdravotného stavu, požiadala HZS o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, ktorá ho transportovala do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.
Sezónna uzávera turistických chodníkov Tatranského národného parku platí od 1. novembra do 15. júna. Počas zimných mesiacov bude neprístupných približne 230 kilometrov značkovaných turistických trás vo Vysokých, Západných a Belianských Tatrách.
 

Vyberte región